Evropská unie s grindýlem kráčí neochvějně vpřed

13.1. 202428x

Přirozeně mě to vedlo k zájmu o efektivitu větrné energie. Ihned jsem na internetu narazil na informaci, že větrná energie je daleko nejefektivnějším energetickým zdrojem. Podíval jsem se na autora informace – ČSVE Česká společnost pro větrnou energii. Aha… Zajímal jsem se dál. Odborné zdroje favorizují jadernou energii. Další zdroje se vyjadřují nejednoznačně. Hodně záleží, co a jak se do nákladů započítává… Větrná energie se vyplácí, pokud stále hodně fouká, vodní, když jsou prudké vodní toky jako ve Švýcarsku nebo Norsku, geotermální na Islandu a místy i jinde…

Euractiv má ale jasno, jaképak hloubání, Evropskou unií byly stanoveny závazné úkoly a nejsou plněny. Větrná energie, jak jsem se dočetl, je skvělá věc, pokud zatížíme uhelné elektrárny emisními povolenkami. Hlavně je to vynikající kšeft pro spekulanty. Polsko má ovšem hlavně uhelné elektrárny, těží uhlí a také ho ve velkém dováží z Austrálie, Kolumbie a dokonce z Ruska. Minulá vláda PiS „namísto provádějí spravedlivé energetické transformace“ blokovala větrnou energii, říká Marek Józefiak „mluvčí a expert na ekologickou politiku Greepeace v Polsku“.

S tím je ovšem konec, protože nová maximálně prounijní Tuskova vláda učiní obrat. Návrh zákona o větrné energii „bude jedním z prvních zákonů Tuskovy vlády vůbec“. Není to úspěch? „Dynamický rozvoj větrné energetiky je nejrychlejší a nejefektivnější cestou, jak zajistit Polsku nezávislost  na uhlí a zemním plynu“, uvedly nevládní organizace. Polsko za minulý rok utratilo za dovoz fosilních surovin v přepočtu 1 bilión Kč. Má to však výhodu, protože Poláci patří k nejvášnivějším bojovníkům proti dovozu ruského plynu, takže, jak známo, Putin nemá peníze na vedení války. Kromě toho to prospívá americkým dovozcům stlačeného břidličného plynu a demokratizovaného stlačeného plynu z Ruska. A tím se posiluje transatlantické spojenectví.

V minulém čísle Euractiv ostře kritizoval také zaostávání České republiky v rozšiřování větrné energetiky, která by měla nahradit uhlí. Experti vypočetli, že by to šlo, a zrovna v krajích, kde se těží uhlí, prý hodně fouká. A přineslo by to do těch krajů nové pracovní příležitosti a zdroje, například prý za pronájem pozemků na větrníky, tvrdí neziskovky. Pokud vím, největší zájem je o rozdávání kompenzací za grindýlový útlum těžby. Ty kompenzace přicházejí od Evropské unie, ovšem nejdřív do ní z našich daní.

Po roce 1948 se v ČSR nadějně rozvinula iniciativa „Mládež řídí Brno“. Dopadlo to ovšem velmi neslavně, a to také s mládežníky řídícími Brno. KSČ, která teprve začínala pracovat na své vedoucí úloze, si totiž takové průšvihy nemohla dovolit. Uvidíme jaký úspěch bude nový energický vítr v plachtách Tuskovy vlády „Neziskovky řídí Polsko“.