Profesionální cenzor Vrabel na Radiožurnálu: Miloš Zeman je největším šiřitelem dezinformací

Ivan David

Lucie Výborná si na 26. 11. 2020 pozvala Františka Vrabela, aby seznámil posluchače s tím, jak jeho firma rozpoznává dezinformace na digitálních sítích. V průběhu rozhovoru se jasně ukázalo, že dezinformace je to, čemu nevěří pan Vrabel. Pravdivá informace je ta, které věří. Ověření netřeba. Začal tvrzením, že : „Rusové jako agresor rozdmychali válku na východní Ukrajině.“ (2:40) Důkaz žádný neuvedl stejně jako u všech dalších tvrzení. Víme, že přes veškerou snahu se nepodařilo prokázat na východě Ukrajiny přítomnost pravidelné armády Ruské federace. Pokud míní obyvatele, kteří mluví rusky a často se sami pokládají za Rusy, pak ti rozdmychali válku asi tím, že byli cílem útoků ukrajinské armády.Podobně hovořil o „anexi“ Krymu Ruskem“, aniž by bral v úvahu, že tam proběhlo referendum, velká většina obyvatel Krymu jsou Rusové, kteří v oligarchickém režimu Ukrajiny zažili hluboký úpadek životní úrovně. Krym „daroval“ Ukrajinské sovětské socialistické republice Chruščov v rozporu se zákony SSSR. Dezinformace je tedy definitivně to, s čím nesouhlasí cenzor Vrabel.


Lucii Výborné a posluchačům vysvětlil, že on dezinformace vyhledává „prostřednictvím myšlenek a představ“ (4:50) a používá „předefinovaných témat“. To je tak jasné, že se moderátorka dál neptala.

Pro Vrabela jsou horší než texty „deep fakes, fotky a videa“. Objektivy nejsou objektivní, objektivní je pan Vrabel, alespoň podle vlastního mínění.
Nejvíc mu vadí facebook „je to ta daleko nejhorší sociální síť“ (13:10) Co je to za pořádek, když každý může uplatnit svobodu slova?


Je hrůza, že se na facebooku vyskytují informace, kterým pan Vrabel nevěří: „Když se něco chcete dozvědět o Ukrajině, tak se tam objeví ta propagandistická videa, která přetočí realitu.“ (14:00) To je pravda, viděl jsem video, které si natočili sami členové fašistické skupiny Azov. Věší na větvi mladé manžele. Tím by se opravdu mohlo narušit pozitivní vnímání Ukrajiny. 

Pořad ČRo měl být původně o tom, že si tohoto experta najalo Ministerstvo zdravotnictví, aby se zabýval dezinformacemi kolem Covid-19. To je důležité téma, neboť je pravda, že o Covidu-19 říká kde kdo kde co. Dokonce i premiér a jeho ministr, každý něco jiného, každý jinak se vyjadřují poslanci, novináři, vědci, i všelijací troubové podle svých dojmů… Proto si najali Vrabela, aby našel pravdu. A on se snaží: „Desinformace kolem Covid dělá převážně 20-30 webů, které pracují ve prospěch Ruska a snaží se narušit naši demokracii.“ (14:50) Škoda, že tuto svěží myšlenku opět nijak nevysvětlil. Rádi bychom věděli, která informace a jak prospívá Rusku a jak narušuje demokracii. Ale zase nic. 


Vrabel nám odhalil: „Většina desinformací proti očkování pochází z německých zdrojů, které jsou pod vlivem ruských zdrojů.“ (16:20) Žádný konkrétní příklad, samozřejmě. Asi je to výrobní tajemství.


Ale Lucie Výborná byla zvědavá: „Kdybych Vás teď požádala, abyste mi to všechno dokázal, co bych uviděla, viděla bych analýzu?“ (17:00) Vrábel: „Viděla byste grafy, které by vás dovedly k těm zdrojům.“ Vida, grafy jako důkaz, že jde o dezinformaci! Jak přesvědčivý důkaz nepravdivosti!
Na výčtu podle Vrábela typických znaků desinformací není vůbec nic typického, dokonce se jedná o znaky obvyklé v tvrzeních pana Vrabela („odkaz na to, že je něco všeobecně známo, nebo na známé odborníky, emocionalita je zvýšená, kombinace s vizuálními podněty, vyvolávání strachu a nenávisti“).


Lucie Výborná: „Kteří politici nejvíc šíří desinformace?“ (22:40) „Samozřejmě tím člověkem, který má největší dopad a je v tom nejaktivnější je bohužel hlava státu. Můžeme říkat příklad s Novičokem. Nebo jak podporoval tu ruskou pozici k válce na východní Ukrajině a anexi Krymu a podobně. A potom jsou to v druhém sledu představitelé na okrajích politického spektra, když budu mluvit o Parlamentu, tak je to SPD a Komunistická strana.“ (22:30). Žádné důkazy ani příklady neuvedl. To už je nejen vrchol drzosti. Veřejnoprávní médium si neplatíme proto, aby se v něm někdo vyjadřoval jako jakoby „objektivní znalec“ kdo je extrémista „na okraji politického spektra“. Z mého pohledu to jsou Piráti a TOP09. Ale můj pohled se do ČRo nedostane. V případě prezidenta neobjasnil, jaké konkrétní desinformace prezident šířil, zjevně se mlčky odvolává na to, že je to všeobecně známo. Hlava státu si dovolila mít na věci jiný názor než pan Vrábel, kterého nikdo nevolil, pouze si ho firmy a státní organizace najímají na špinavou práci.


„Lepší je o tom zlu nemluvit, nedělat reklamu těm jednotlivým zdrojům. Proto z mých úst tady nepadl ani jeden z těch zdrojů.“, tvrdil Vrábel. „Sputnik?“ , připomíná moderátorka Vrábelem jmenovaný zdroj dezinformací. (Jaksi zapomněla na většinou voličů zvoleného prezidenta a jmenování politických stran „na okraji politického spektra“). „Máte pravdu Lucie, jeden padl“, směje se Vrabel. Moderátorka se gesty omlouvá, že to připomněla. To se přece mezi kamarády nedělá. Oba se tomu smějí.
Jak tedy probíhá boj proti dezinformacím? „Seznam (Seznam.cz) se k tomu staví daleko odpovědněji než Google, za to si zaslouží velké uznání. Ta úroveň společenské zodpovědnosti je nesrovnatelně vyšší než u Googlu.“, míní Vrabel (27:10). Seznam je tedy skvělý, cenzuruje důsledně.
Pan cenzor Vrabel užívá termínu „polarizační obsah“, to jsou podle něj sdělení, která polarizují společnost. (25:30) Vrabel tvrdí, že se snaží přesvědčit Google, aby v „algoritmech dávali do popředí polarizační obsah“ (aby ho potlačili). „Zatím se nám to nedaří, ti lidé nejsou v České republice, jsou v Kalifornii. Odpoledne tráví surfováním v oceánu a vůbec nechápou míru té hrozby, která existuje“, děsí se Vrabel.


Proč to pan Vrabel dělá? Kvůli finančnímu prospěchu ne, předpokládá Lucie Výborná. „Snažím se, aby ten svět se nestal místem ve kterém bych nejen já, ale i moje děti a vnuci museli žít.“

Vida, cíl máme stejný. Já zase nechci, abych já, moje děti a vnuci museli žít ve světě, v němž ovládají tok informací cenzoři typu Vrabel, potlačující svobodu slova pod záminkou, že to jsou dezinformace a nenávistné projevy. Chtějí monopolně nabízet vlastní dezinformace odpovídající jejich nenávisti. Jako každá diktatura. 

Celý pořad najdete zde: https://radiozurnal.rozhlas.cz/vice-nez-90…